Riksantikvaren anbefalte aldri «boksen».
Vi hadde nylig følgende leserinnlegg på trykk angående nybygget til Lillesands Sparebank. Dette er et debattinnlegg som først stod på trykk i Lillesands-Posten, 1. desember 2023. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger:
I forrige uke skrev vi et leserinnlegg om det nye bankbygget som Lillesands Sparebank ønsker å sette opp. Vi skrev også om hvordan vi mener at Kommunedirektøren i sitt saksfremlegg til politisk behandling åpenbart ikke fremstiller vårt høringssvar riktig ved å si at vi mener skalaen på bebyggelsen er for stor for Lillesand sentrum. I vårt høringssvar så økte vi faktisk volumet noe på loftet for å få til et ekte saltak, ikke en kulisse. Videre innarbeidet vi firkanten med et nedtonet uttrykk.
Før vårt leserinnlegg ble publisert så ble saken behandlet politisk i PMU, der 7 mot 1 stemte for å tillate boksen og Kommunedirektørens innstilling. Et resultat som ikke er vanskelig å forstå når vi hører folks tanker rundt omkring i byen; «Riksantikvarens uttalelse har jo satt kommunen og politikere sjakk matt, selv om mange ikke synes boksen er fin.», er den gjengse tilbakemeldingen. Det synes åpenbart hvordan allmenheten og til og med beslutningstakere opplever tiltakets fremstilling.
Etter møtet i PMU har mye skjedd, vi har blant annet fått noen etterlengtede svar fra Riksantikvaren som vi etterlyste tidligere i november. At folk opplever at Riksantikvaren har støttet tiltaket inkl. boksen er forståelig, det gis det også inntrykk av fra tiltakshaver i Lillesands-Posten den 26. mai 2023. Men leser man grundig grunnlaget for hvorfor innsigelsen ble trukket, og nå svarene vi har fått fra Riksantikvaren, så er det ikke noen tvil.
Riksantikvaren har altså hverken godkjent eller anbefalt boksen. At de mener boksen vil svekke kulturmiljøet går frem når de selv sier at de ikke støttet boksen. Og at fylkeskommunens kulturminnevernseksjon ikke har fått lov til å uttale seg i siste høringsprosess fordi de ikke skulle være illojale ovenfor politikerne på fylkesnivå er svært uheldig.
I e-post til oss datert 21. november 2023 skriver Riksantikvaren blant annet av vesentlig betydning følgende: «Riksantikvaren oppfordret også tiltakshavers arkitekt til å finne gode løsninger for fasaden og inngangsparti ut mot Vestregate.[...] Bankboksen ble ikke anbefalt av Riksantikvaren, [...]», og «Når det gjelder deres (merk. Fortidsminneforeningen) forslag til utforming [...], ser vi at dette har kvaliteter og det er fint at dere bruker muligheten til å komme med høringsinnspill.»
Alt dette medfører at vi mener at hverken Kommunedirektøren eller politikerne i PMU har vært godt nok opplyste for å kunne foreslå gjeldene vedtak eller å fatte gjeldene vedtak. Vi har bedt Kommunedirektøren om ny behandling i PMU og at behandlingen i Lillesand Bystyre må utsettes til alle forhold er korrekt presentert og opplyst jf. kravene i loven.
Vi har som kjent gjennom hele planprosessen vært tydelige og konstruktive, med blant annet flere arkitektskisser. Arkitekten som har bidratt ønsket egentlig ikke denne jobben, men med lang erfaring, høy videreutdanning og stor kjærlighet til Lillesand, følte vedkommende ikke at man hadde annet valg etter å ha sett forslagene fra tiltakshaver.
Vi har aldri sagt at vårt forslag er det endelige svaret, for oss er ikke dette en konkurranse, men vi har fulgt opp rammene og intensjonene som ligger i kommunens planverk. Poenget er videre at tiltakshaver sine skisser langt i fra er gode nok og at kommunen må sette krav til en bedre tilpasning som forholder seg til intensjonene i planverket, slik alle andre huseiere i denne vakre byen må. Skal banken ha særegen behandling styrer man i helt feil retning.
At saken ikke har vært godt nok opplyst og at man ikke har drøftet godt nok alle de innspill som har kommet, må tiltakshaver selv ta ansvar for. Slik saken ligger nå gir det gode argumenter for at politikerne kan kreve nye retningslinjer og ny høring jf. Pbl. §12-10.
Vi ønsker alle Lillesand det beste. Boksen mener vi er en tidsbegrenset mote, men selv uten den vil man fortsatt kunne se at bygget representerer vår tid. Derfor ber vi politikerne om å bruke denne siste muligheten til å bidra til at saken blir opplyst og til at også fremtidens generasjoner vil kunne oppleve byens særpreg og tidløse kvaliteter.
Fortidsminneforeningen Aust-Agder lokallag
Torgrim Landsverk
Styreleder
Gunhild R. Konnestad
Nestleder